Beroepsbekwaamheid: Activiteiten van het bouwbedrijf

Het betreft werken met betrekking tot een gebouw. De wetgeving bepaalt een gebouw als een onroerend goed van duurzaam materiaal bestemd voor bewoning door de mens, voor administratieve, industriële, commerciële, medische, culturele, sportieve of religieuze doeleinden, of voor land- en tuinbouwdoeleinden. Deze beperking is niet van toepassing als het gaat om elektrotechnische activiteiten die verder op deze pagina worden behandeld.

Het bouwbedrijf telt 10 activiteitsgroepen of -clusters. Hij of zij die beroepsbekwaamheid in een van de activiteiten van een cluster bewijst, mag alle activiteiten van deze cluster uitoefenen.

U kunt uw beroepskennis bewijzen met een diploma of praktijkervaring. Meer bepaald  betreft het 5 jaar in bijberoep of deeltijds of 3 jaar in hoofdberoep of voltijds en dit in de loop van de laatste 15 jaar.

Ruwbouwactiviteiten:

Metsel-, beton- of sloopwerken: het optrekken, herstellen of slopen van het skelet van een gebouw, namelijk de werken die betrekking hebben op de stevigheid en de weerstand van het gebouw.

Stukadoor-, cementeer- en dekvloeractiviteiten:

Bepleistering en bekleding met gips, gipsplaten, mortel of cement van dragers, muren en plafonds, en de herstelling ervan.

Tegel-, marmer- en natuursteenactiviteiten:

Bekleding en herstelling van vloeren en wanden met keramische, betonnen, natuurstenen of marmeren tegels, mozaïek, of elementen van natuursteen of marmer.

 Dakdekkers- en waterdichtingsactiviteiten:

Plaatsing en herstelling van:

  • dakgebinte,
  • dakbedekking, uitgezonderd de bedekkingen in plantaardig materiaal, glas, doorschijnend of doorzichtig materiaal,
  • dichtingswerken aan gevels, zijgevels, daken, dakterrassen en vloeren,
  • voorzieningen voor het opvangen en het afvoeren van het regenwater.

 

Schrijnwerkers- en glazenmakersactiviteiten:

Plaatsing en herstelling van ramen, deuren, vensterluiken of -blinden, poorten, trappen, veranda’s, keuken- en badkamermeubelen en het plaatsen en herstellen van glas en alle duurzaam doorzichtig materiaal.

Algemene schrijnwerkersactiviteiten:

Plaatsing en herstelling van bedekkingen van wanden en vloeren met harde materialen.

Eindafwerkingsactiviteiten:

  • schilderwerken,
  • behangwerken en plaatsing van soepele vloerbekleding,
  • het bedekken van oppervlakken met verf, vernis of beits om ze te beschermen en te verfraaien, het plaatsen van behang, schildersdoek en over hun gehele oppervlakte gelijmde soepele bekledingen,
  • het bedekken van muren en vloeren met soepele bekledingen.

Installatieactiviteiten voor centrale verwarming, klimaatregeling, gas en sanitair:

Plaatsing en herstelling, met inbegrip van alle leidingen, van: centrale verwarmingsinstallaties, installaties die bestaan uit een centrale verwarmingsbron waarbij de warmte wordt verspreid door leidingen met water, lucht of stoom, gastoestellen voor verwarming,  artikelen en apparaten voor sanitair gebruik, klimaatregelinginstallaties waarvoor alleen water of lucht wordt gebruikt als koelmiddel.

Elektrotechnische activiteiten:

Herstelling van elektrische toestellen en plaatsing en herstelling van alle elektrische installaties voor stroomvoorziening, voor verlichting, voor lichtreclame, voor verwarming, voor andere klimaatregeling dan deze waarvoor alleen water of lucht wordt gebruikt als koelmiddel, voor domotica, voor communicatie, voor signalisatie, voor opname en weergave van beelden of geluiden en voor beveiliging tegen overspanning, brand of diefstal.

Algemene aannemingsactiviteiten:

In uitvoering van een aannemingscontract een gebouw bouwen, verbouwen, laten bouwen of verbouwen zodat dit afgewerkt wordt, en daarvoor een beroep doen op meerdere onderaannemers.